Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017


Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

Πολλοί αποκαλούσαν την Κωνσταντινούπολη«Επτάλοφη».ήταν χτισμένη στις πλαγιές επτά λόφων, όπως και η Ρώμη. Όλα σχεδόν τα σπίτια της έβλεπαν στις θάλασσες του Βοσπόρου, της Προποντίδας και του Κεράτιου κόλπου, που την περιέβαλαν. Αυτό οφειλόταν στον Κωνσταντίνο που είχε ορίσει κανένα κτίσμα να μην εμποδίζει θέα των γειτόνων του.
Οι χώροι όπου συναντιόνταν οι Βυζαντινοί ήταν οι πλατείες και οι αγορές.

Οι μεγαλύτερες αγορές της Πόλης ήταν:
- Ο φόρος (αγορά) του Κωνσταντίνου.





Ο φόρος του Θεοδοσίου


Την Πόλη διέσχιζε η Μέση λεωφόρος, που αποτελούσε τον κύριο οδικό άξονα της πόλης. Στο μέσο της Μέσης λεωφόρου βρισκόταν ο φόρος του Κωνσταντίνου και κοντά της οι αγορές των αυτοκρατόρων Θεοδοσίου και Αρκαδίου.

Δεξιά κι αριστερά της Μέσης λεωφόρου υπήρχαν τοξωτές στοές και εκατοντάδες καταστήματα, από τα οποία οι Βυζαντινοί αγόραζαν ό,τι επιθυμούσαν. Εδώ είχαν τα σπίτια τους και οι πιο εύπορες (πλούσιες) οικογένειες.

Στο κέντρο της πόλης και στις λαϊκές συνοικίες λειτουργούσαν εκτός από τις σταθερές αγορές και υπαίθριες, ορισμένες μέρες της εβδομάδας.


Τις υπαίθριες αγορές επισκέπτονταν πολύς κόσμος, μιας και σε αυτές οι παραγωγοί και οι βιοτέχνες πουλούσαν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές,από ότι γινόταν στις σταθερές αγορές. Στις υπαίθριες αγορές σύχναζαν και πλανόδιοι διασκεδαστές.
Υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ήταν ο Έπαρχος της Πόλης. Ενημερωνόταν τόσο για την επάρκεια και την ποιότητα των προϊόντων, όσο για τις τιμές των αγαθών. Ιδιαίτερη προσοχή έδειχνε για τα είδη πρώτης ανάγκης.



Φτιάξε το παζλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα